Ik sprak met iemand over liefdestaal, en hoe fijn het wel is om dezelfde taal te spreken als je geliefde(n).
Die liefdestaal kwam ook ter sprake in een sessie met een cliënte, die vertelt over hoe ze niet dezelfde taal sprak als haar laatste vriend en hoe fout goedbedoelde liefdesuitingen dan kunnen vallen.
Net zoals in het ‘gewone leven’ kunnen sommige mensen multilinguist zijn en anderen vooral één taal eigen hebben gemaakt. Maar ik geloof graag dat liefdestalen leren makkelijker is dan bijvoorbeeld Italiaans, Tigrinya of Deens leren spreken.
Liefdestalen zijn talen die we spreken om aan iemand te tonen dat we van hem/haar/hen houden. En over de taal waarin we zelf graag aangesproken worden als het over liefde gaat, de taal waarin we de liefde het meest ‘begrijpen’, de taal waarin en waardoor we ons ook echt geliefd voelen. Er zijn er vijf liefdestalen volgens meneer Chapman, die hier eind jaren 90 over schreef.
Hoe gevoelig ben jij voor complimenten en positieve woorden? Of hoe graag geef je mensen waarvan je houdt een oprecht compliment? Dat kan over dingen gaan die jij doet en kan, talenten en kwaliteiten die benoemd worden of realisaties die gezien en geëerd worden…maar ook en vooral over wat iemand betekent, hoe waardevol die persoon is voor jou, welke meerwaarde hij/zij meebrengt en wat een verschil ze maken in jouw leven. Of jij in dat van hen. Erkenning en bevestiging kan misschien voor jou echt dé manier zijn om een relatie(s) te versterken, om je geliefd en gezien te voelen.
Misschien is de allerbelangrijkste, de zaligste liefdestaal die door jou gesproken wordt, of die jij het best begrijpt wel de taal van tijd en aandacht. Is bewuste aanwezigheid met en bij en voor elkaar het grootste cadeau dat er bestaat voor jou? Is een goed gesprek, oprechte interesse en een open hart en geest die naar jou luisteren, iets waar je warm en blij van wordt? En werkt dat idealiter in twee richtingen voor jou? Is aandacht en écht aanwezig zijn jouw eerste liefdestaal? Is samen quality-time doorbrengen het allermooiste wat er bestaat voor jou?
Of krijg je liefst van al cadeautjes, van jouw liefste? Gaande van zelfgemaakte lekkernijen, kattebelletjes die je tussen je kleren of je lunchpakket terugvindt, een bos bloemen, jouw favoriete parfum of lingerie, een collage of gedicht…tot een nagelnieuw in elkaar gestoken bed, een herschilderd tweedehandskastje. Sommige mensen, en jij wie weet ook, gaan vooral van cadeautjes glunderen en voelen zich daardoor erg geliefd. Waarbij het ook en vooral om de intentie gaat, die voelbaar is in het geschenk(je), of de moeite die gedaan werd om ‘dit’ voor je te vinden of maken.
Hmmm het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat jij een bijzonder tactiel iemand bent, dat aanraken en aangeraakt worden jouw voorkeur-taal is in de liefde. Een hand op een arm of been, je liefste die over je haren streelt als ie voorbij loopt of je een kus in je nek geeft, lange en/of intense omhelzingen, een spontane massage van hals of schouders….misschien maakt het je vooral blij om de lichamelijke verbinding te maken en bevestigen met diegene met wie je jouw leven deelt. En zeker als dit jouw taal is, is het heerlijk dat jouw lief even graag aanraakt en aangeraakt wil worden.
De vijfde liefdestaal is de taal van hulpvaardigheid of dienstbaarheid. Waarbij het gaat om de liefde die zit in vaak dagelijkse dingen, die misschien ook op jou veel impact hebben? Uit liefde iets nuttigs doen. Voor sommigen klinkt dat bijzonder onromantisch, maar wie weet ben jij wel heel gevoelig aan deze taal? De vaatwasser die leeggemaakt wordt, de tuin die onderhouden wordt, de baby die al gewassen is voor je ’s avonds thuiskomt van een vergadering…dat kan voor jou het gevoel geven dat jullie een hecht team zijn, en dat de liefde floreert. Iedereen zou een primaire liefdestaal hebben.
Als er een moedertaal zou bestaan in de liefde, wat zou de jouwe dan zijn? En ken je de eerste liefdestaal van je liefje, van je kind(eren), dierbare vrienden? Als mensen echt een andere taal spreken dan hun liefste(n), dan komt de boodschap die je stuurt misschien echt niet aan, en kan dat leiden tot frustraties of ergernissen, als hij/zij niet reageert zoals je zou willen. Of als jij jezelf bijvoorbeeld luidop afvraagt of jouw schatje echt een staande ovatie verwacht nadat hij/zij een dag in de tuin heeft gewerkt, dan kan dat bij iemand die vooral ‘dienstbaarheid’ spreekt als liefdestaal, echt verkeerd vallen.
Ik geef toe dat ik echt meertalig ben in de liefde en dat ik die meertaligheid graag en gretig oefen en onderhoud…en ook wel dat variatie troef is, dat al die talen door elkaar heen of naast elkaar mogen gesproken worden. Ok ok, ik heb misschien toch wel een tikkeltje voorkeur voor ‘lichamelijk contact’. Maar hé, waarom sprak Chapman niet over speelsheid en humor als liefdestaal? Da’s volgens mij een hele goeie zesde taal.
Ben jij een polyglot? Of welke liefdestaal spreek jij het vlotst? In welke taal spreekt jouw liefje jou best aan, waardoor jouw liefdestank heerlijk gevuld wordt? Of wat is de taal die jij op dit moment niet, of het minst spreekt, waardoor jij een gebrek aan liefde zou kunnen ervaren als jouw ‘other half’ vooral die taal gebruikt? Misschien mag er voor jou ook nog een nieuwe taal toegevoegd worden aan het lijstje van ‘de talen van de liefde’…welke zou dat dan zijn?
#liefde#liefdestaal#multilinguist#polyglot#spreken#aangesprokenworden#aandacht#tijd#aanraking#dienstbaarheid#tactiel#cadeautjes#complimenten#erkenning