Vooral in het lichaam laten stress, trauma’s en traumatiserende ervaringen sporen na, volgens traumadeskundige en psychiater Bessel van der Kolk.
En dus ligt de sleutel om trauma’s te behandelen ook in lichaamswerk volgens hem. Het lichaam moet opnieuw, of eindelijk, als een veilige plek ervaren worden.
Als niemand ons te hulp schiet als we in paniek raken, als baby, kind of volwassene gaat er als het ware een alarm af in onze hersenen, waardoor stresshormnen aangemaakt worden. Het oudste deel van onze hersenen, het reptielbrein en het zoogdierenbrein neemt het helemaal over om de stresserende of traumatische situatie te overleven. Vechten, vluchten of verstijven zijn de gekende overlevingsmechanismen waartoe we onze toevlucht nemen in zo’n geval.
Verwerken we die gebeurtenissen niet, dan blijven we hangen in die oorspronkelijke stressreactie en wordt het een automatisme om ook bij de kleinste prikkel of spanning een grote stressreactie te krijgen. De stress-kettingreactie wordt het nieuwe ‘normale’ patroon in onze hersenen, een shortcut waarbij van actie naar reactie wordt geschoten.
Hyper-alertheid, onrust, agitatie, angs, onveiligheid zijn vaak de gevolgen, in combintie met het onvermogen om woorden te geven aan wat ons overkomen is. Paniekaanvallen, buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, hyperventilatie, flauwvallen, het zijn maar enkele van de manieren waarop het lichaam uiting geeft aan de elementaire beschadiging die er is.
En heel vaak is er ook dissociatie, het uitchecken of loskoppelen van lichaam en geest. Dfat komt veel vaker voor bij traumatiserende ervaringen dan veel mensen denken. Wanneer bepaalde ervaringen te pijnlijk of te overweldigend zijn om in de volheid ervaren te worden koppelelen lichaam en geest dus los van elkaar. De gedachten, gevoelens of herinneringen die met die gebeurtenis verbonden zijn zorgen nadien ook nog voor een loskoppeling, een dissociatie, en dus een verstoorde relatie tussen ‘body and soul’.
Vanuit die disconnectie hebben wij vaak het gevoel geen vat te hebben op ons leven, voelen we een leegte en verdriet die we niet (meteen) kunnen plaatsen en sommigen ook een compleet onvermogen om ten volle te leven.
Tijdens iedere sessie die ik begeleid hecht ik daarom bijzonder veel belang aan de aarding van de mensen met wie ik werk, en aan het herstellen van de connectie tussen lichaam en ziel. Ik maak dan vaak deze vergelijking; net zoals je achter het stuur van je auto moet zitten als je daarmee van A naar B wil geraken, moet je in je lichaam zitten als je van waar je bent nu wil kunnen groeien naar daar waar je naar verlangt.
Het bewust worden van de verbroken of verstoorde relatie van lichaam en geest, het opnieuw durven voelen en gewaarworden in de diepte, het terug leren vertrouwen op de veiligheid van en in het eigen lichaam, het leren kennen van de signalen van het lichaam, het durven en kunnen varen genavigeerd door intuitie, buikgevoel en wijsheid van het hart…al deze stappen maken deel uit van heelwording, van herstellen van de gevolgen van traumatiserende ervaringen.
Zoals de quote uit de channeling van Ton Van Der Kroon helder zegt, heelwording of genezing komt door body and soul opnieuw te verbinden met elkaar. Door te herinneren wie we werkelijk zijn, zonder afgesneden te zijn, door ons te herinneren waar we vandaan komen, door ons bewust te worden wat onze oorsprong is, maken we ons weer heel.
Zodat we bezield kunnen leven, vol vuur en begeestering, enthousiast, geïnspireeerd én inspirerend, bruisend van vitaliteit…kortomeen leven met een hoofdletter L.
Zodat we kunnen belichamen waarvoor we geboren zijn, dat we vorm kunnen geven aan onze essentie, onze ziel. Terwijl we ook in alle vertrouwen de vorm durven loslaten om te groeien en evolueren, en meergaan in de beweeglijkheid, vloeibaarheid en veranderlijkheid van onze natuur.
* wat hier staat wil niet zeggen dat er geen medische behandeling nodig is in geval van fysieke of psychische ziekte, het kijkt naar wat eventueel achter die ziekte schuilgaat aan niet altijd erkende oorzaken